Sohbetikiz.Com Forum ikizlerin Forumu :)
Duyurular: www.Sohbetikiz.com/radyo Müzigin Kalbi Burda AtiyoOo.!
 
*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Ocak 08, 2009, 09:29:46 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz



-- == [ Sohbetikiz.Com - Sohbet Odalari ] == --
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Konuşurken Girilen "eee" Sendromu  (Okunma Sayısı 299 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
PinK
Ziyaretçi
« : Şubat 21, 2008, 05:53:25 ÖS »

Bu soru, 'insanlar konuşurlarken niçin laflarının arasında bazı sesler çıkartırlar' ve 'ağır ağır konuşan insanlar laflarının arasında niçin -ııı-, -eee- derler' şeklinde ikiye ayrılabilir.

Birinci sorunun cevabı, sırasını yani sözü karşısındakine kaptırmamak veya sözlerinin bittiği görüntüsünü vermek istememek olabilir. İnsanlar karşılıklı konuşurlarken birbirlerini dinler gibi görünürler ama o sırada kafalarında söyleyeceklerini tasarlarlar. Onları bir an önce ifade edebilmek için sabırsızlanırlar. Karşısındakinin konuşmasını kesmeyecek olgunluktaysalar bir anlık susmasından istifade ederek söze girerler.

İnsanlar seslerinin kesildiği bir anlık soluklanma sırasında karşılarındaki sözlerinin bittiğini sanmasın diye bu boşlukları 'ııı', 'eee' diye sesler çıkararak doldururlar. Böylece karşıya devam edeceklerinin mesajını verirler. Yani oturduğu koltuğu kaptırmamak için üstünden kalkmamak gibi bir şey.

Bu genellikle yavaş tempoda konuşanların başvurdukları bir taktiktir ama zamanla alışkanlık haline gelir, 'ııı'sız, 'eee'siz konuşamazlar, kendileri de bundan rahatsız olmazlar.

İnsanlar sözleri kesilmesin diye başka anlamsız kelime ve cümleler de kullanırlar, taktikler uygularlar. Örneğin konuşmasına 'çok ilginçtir ki' şeklinde başlayan biri anlatacaklarının çok ilginç olacağını baştan belirterek, sonuna kadar dinlemesi için karşısındakini etkilemeye çalışır. Genellikle de sözlerinden ilginç bir şey çıkmaz.

Konuşma arası boşlukların niçin 'zzz' veya 'uuu' gibi seslerle değil de 'm' ve 'eee' gibi seslerle doldurulduğu sorusunun cevabı ise fonetik biliminin sahasına giriyor, 'ııı', leee' sesleri sesli harflerden oluştukları için istenildiği kadar uzatılabilirler, dudağı, dili ve dişleri oynatmadan rahatça çıkarılabilirler. Herhangi bir kelimenin ilk harfiymiş gibi yanlış anlamaya sebep vermezler. Ağız söyleyeceği ilk kelimeye hazır şekilde en uygun konumunu muhafaza eder.

Konuşma boşluklarında çıkarılan sesler kültürlere göre de farklılık gösterirler. Çoğunluk 'm', 'eee' derken İngilizce konuşanlar 'um', 'er', Çinliler ise 'zhege, zhege' diyorlar.
Logged
Tuana
Tuana
Administrator
Tam Üye
*****

Rep: +16/-0
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 527



« Yanıtla #1 : Temmuz 09, 2008, 03:24:44 ÖS »

En nefret ettiğim şeylerden biridir bu sendrom. Bence kelime dağarcığının kısıtlı olması en büyük faktördür, az kitap okuyan insanlar, az kelimeyle konuşurlar, çoğu nesneye "şey" derler, doğru isimleri ve kelimeleri bulamazlar bir türlü ve ağızdan garip sesler çıkarırlar.

Ben şahsen bu tür sesler çıkarmamaya özen gösteririm, gayet akıcı ve mantıklı konuşmaya dikkat ederim, iyi bir okur olmamamında çok faydasını gördüğümü söylemeliyim. Tatlı dilimle birçok yılanı deliğinden çıkarmışımdır ayıptır söylemesi...   Kahkaha Kahkaha
Logged


DURMAK DEĞİL ÇALIŞMAK LAZIM OLMAK DEĞİL VAR OLMAK LAZIM


 PAYLAŞIMA DEVAM
Néfés
Administrator
Forum Sevdalısı
*****

Rep: +8/-1
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1,225


Keyfime ßakarIm ;)


WWW
« Yanıtla #2 : Ekim 28, 2008, 05:58:47 ÖS »

Sebebler Cok MantIkLI Aynen Katiliom.
Logged

myhoney
myhoney
Tam Üye
**

Rep: +5/-0
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 118


« Yanıtla #3 : Aralık 21, 2008, 11:10:48 ÖÖ »

evet bencede kelime dar ağacı çok önemli ve buda kitap okumakla ve arkadaş ortamlarına katılıp bol bol sohbet etmekle olunucak bir şey
bu yüzdende eeeeeee   şey gibi kelimeleri aslında çok kullanmamalıyız karşımızdaki kişilerle konuşurken kendimize güvendiğimizi ve net olarak keskin bir şekilde yerinde ve zamanında konuşmalıyız
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks


Tüm Haklari Sohbetikiz.Com'a Aittir.
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM
Bu Sayfa 0.069 Saniyede 21 Sorgu ile Oluşturuldu